facebook
 
  EN | FR | NL
 
 
bezoek de brouwerij
bekijk onze film
kadotip: degustatieset StBernardus Abt 12 Magnum Edition 2012
StBernardus Abt 12 Magnum Edition 2013
StBernardus Abt 12 Magnum Edition 2014
StBernardus Abt 12 Magnum Edition 2015
StBernardus Abt 12 Magnum Edition 2016
Tournée Generale

GESCHIEDENIS

In het uiterste puntje van West-Vlaanderen, te midden van "Le Plat Pays", in het hart van de Westvlaamse hoppestreek wordt er bier gebrouwen dat tot de verbeelding spreekt van menig bierliefhebber.

Daar, in het poëziedorp Watou tikt de tijd schijnbaar iets minder vlug dan in de rest van het land. Het is een streek waar het leven anders is, rustiger.

Waar de mensen nog met de natuur leven.

Waar tradities en waarden worden voortgezet, alsof de tand des tijds er nooit vat zal op krijgen, tradities zoals het brouwen van bier bijvoorbeeld.

De geschiedenis van onze brouwerij is nauw verbonden met 2 trappisten gemeenschappen: van de ene kregen we onze naam, van de andere ons bier.

Kaasmakerij - Trappisten van de Catsberg in Godewaersvelde, Frankrijk.

Een antiklerikale politiek in het begin van vorige eeuw deed de abdijgemeenschap van de Catsberg, in Godewaersvelde in Noord-Frankrijk, uitwijken naar het enkele kilometers verder doch in België gelegen Watou.

Een boerderij werd er ingericht als de "Refuge de Notre Dame de St. Bernard" met als hoofdactiviteit het maken van een paterskaas. Met de opbrengst van de verkoop van deze kazen werden de activiteiten van de abdij gefinancierd.

In de periode na 1930 verbeterde de houding tegenover de clericus in Frankrijk en in 1934 besliste men om de Belgische dependance af te stoten en alle activiteiten terug te brengen naar Frankrijk.

De heer Evarist Deconinck nam de kaasmakerij van de paters over en bouwde de kaasmakerij verder uit. De belangrijkste kaas werd verkocht onder de merknaam St.Bernard Watou.

NB: De kaasmakerij werd in 1959 verkocht en de productie is nu in handen van Belgomilk in Moorslede

Brouwerij - Trappisten van Westvleteren

Kort na de tweede wereldoorlog gingen de paters van de trappistenabdij van Westvleteren op zoek naar iemand om hun bieren te commercialiseren omdat men dit zelf niet meer wilde doen. Men sloot een licentieovereenkomst af met de kaasmakerij en de brouwerij St.Bernard werd gesticht.

De brouwmeester van Westvleteren, Dhr. Mathieu Szafranski (van Poolse afkomst) werd partner in de brouwerij, en bracht naast de know-how ook de originele recepten en de originele St.Sixtus-gist mee.

Men startte de verkoop vanuit Watou, onder de merknamen Trappist Westvleteren, St.Sixtus en nog later onder de naam Sixtus.

Gedurende 46 jaar werden de bieren gecommercialiseerd door de brouwerij, ondertussen bleven de paters van Westvleteren brouwen voor zichzelf en voor de verkoop in een 3-tal café's, waaronder In De Vrede, vlakbij de abdij.

In 1992 kwam aan de licentie een einde en sindsdien brouwen we dezelfde bieren, met hetzelfde recept, maar onder een andere merknaam: St.Bernardus.

 

 
 
 

overnachten in de brouwerij?
B&B Brouwershuis

 
 
© Brouwerij St Bernardus | info@sintbernardus.be | www.sintbernardus.be | website by bthere.be
 
 
         
  Belgian Family Brewers   Brouwerij Sint Bernardus Watou is trots lid van de Belgian Family Brewers.