Coupe St. Bernard: chocolade-bierijs met chocoladesaus en vanille
Aantal: 1 liter ijs, dus ongeveer 8 personen
Materiaal: ijsmachine
Duur: 1 dag, al kan je het ijs natuurlijk op voorhand maken
Ingrediënten
Jules Destrooper amandelkoekjes, 0,5 vanillepeul, 100ml room (30 à 40%), 1kl bloemsuiker, vanille-ijs
Voor de saus: 35g suiker, 35g water, 70g chocolade (70%), 70g Sint-Bernardus Abt 12 (drink de rest uit), 70g room (30 à 40%)
Voor het chocolade-ijs: 400ml room, 250ml melk, 80g suiker (40g donkere kandijsuiker, 40g witte suiker), 110g donkere chocolade, 1 mespunt cacaopoeder, 0,5 vanillepeul, 150ml St. Bernardus Abt 12 (+ rest bijhouden), 6 dooiers
COUPE ST. BERNARD
Bereiding
Klop voor het ijs de dooiers op met de suiker tot een schuimige massa (ruban). Warm het bier op met de room, melk, cacao, vanillemerg en –peul.
Giet dit bij de ruban. Klop onder elkaar. Doe terug in de pan en warm al roerend op tot het ongeveer 80°C graden is (=vaneren).
Roer er de chocolade onder. Voeg naar wens nog een 50ml bier toe. Laat 1 nacht trekken.
Draai af tot ijs en voeg naar wens nog wat bier toe.
Smelt de suiker in het water tot je een bruine karamel krijgt. Blus met de room en het bier. Voeg de chocolade toe en roer tot die gesmolten is.
Klop de room met het merg van de vanille en bloemsuiker op tot een lobbige slagroom.
Breek de koekjes.
Doe 2 bollen chocolade-bierijs en 1 bol vanille-ijs in een glas of kommetje. Werk af met slagroom, chocoladesaus en de koekjes.
Smakelijk!
Dit recept werd gemaakt door Coeur de Boef. Stuur jouw recept met een van onze bieren door via marketing@sintbernardus.be en maak kans op een mooie beloning!