Ribbetjes met koolsla en aardappel in de schil
Aantal: 6 personen
Duur: 1 dag
Materiaal: roker of eventueel een oven
Ingrediënten
6 latten ribbetjes (niet gemarineerd, liefst van een betrouwbare afkomst)
Voor de rub: 1kl venkelzaad, 1 el komijnzaad, 2kl korianderzaad, 2kl zwarte peper, 4el donkerebruine suiker, 1kl zout, 0,5kl gerooktpaprikapoeder, 2kl oregano, 0,5kl cayennepeper, 1kl sechuanpeper, 1el paprikapoeder, 1kl gemberpoeder, 3 teentjes look
Voor de lak: 75ml hoisinsaus, 5el honing, 2el sushiazijn, 250ml Sint-Bernardus Prior 8, 2cm gember, 2 tenen look, 1 el sojasaus, 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 1 mespunt venkelzaad, 1 mespunt sechuanpeper, 3 kruidnagels
Voor de aardappel: 10 aardappelen, enkele blaadjes basilicum, enkele blaadjes lavas, enkele takjes dragon, 5 blaadjes salie, 3 tenen look, 150g boter, 1kl paprikapoeder
Voor de koolsla: wortel, witte kool, venkel, yoghurt, limoen, peper, zout, mayonaise, wittewijnazijn
Voor de komkommer: 1 komkommer, 2 el sushi-azijn, 2 el olijfolie, 1 el roze peperbolletjes, venkelgroen
RIBBETJES MET KOOLSLA EN AARDAPPEL IN DE SCHIL
Bereiding
Maak de rub. Pel de look, snij fijn. Meng met de rest in een vijzel. Stamp alles tot poeder.
Doe de ribbetjes in een schaal en wrijf ze in met de rub. Dek of sluit af (of bewaar in grote diepvrieszakjes). Marineer ze minstens een voormiddag, idealiter 1 nacht.
Snij alle kruiden voor de kruidenboter fijn. Zorg dat de boter zacht is en meng met de kruiden, paprika, fijngesneden look, peper en zout.
Stoom de aardappelen voor, ongeveer 15 minuten, en draai ze dan in aluminiumfolie.
Rasp de wortelen, witte kool en venkel. Meng onder elkaar. Pers limoen uit en doe het sap bij 3 el yoghurt en 3 el mayonaise. Kruid met peper en zout. Verfris met een lepeltje azijn.
Snij de komkommer flinterdun. Voeg olijfolie, sushi-azijn, venkelgroen en peperbolletjes toe.
Verhit de roker. Vul de vochtschaal met bier. Leg de ribbetjes op de roker. Rook ze ongeveer 4 uur met een temperatuur tussen de 100 en 120 graden Celsius.
Laat alles voor de lak inkoken tot de helft. Wrijf hiermee regelmatig de ribbetjes in.
Leg de aardappelen 20 minuten voor het serveren in de warme kolen.
Serveer de ribbetjes met de aardappelen, komkommer, wortelsalade en kruidenboter.
Smakelijk!
Dit recept werd gemaakt door Coeur de Boef. Stuur jouw recept met een van onze bieren door via marketing@sintbernardus.be en maak kans op een mooie beloning!